Vacature Programmamanager Voeding & Gezondheid


Voor het Louis Bolk Instituut zijn wij op zoek naar een

Programmamanager Voeding & Gezondheid

Het Louis Bolk Instituut is een onafhankelijk kennisinstituut dat al 45 jaar kennis bijdraagt aan de duurzaamheidstransitie. Samen met 54 collega’s ontwikkelen ze samen met en voor de praktijk kennis voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Drie schakels die sterk samenhangen en een integrale aanpak vergen. Ze werken aan het versterken van natuurlijke systemen en processen, of dat nu een agrarisch gebied is, een bedrijf, een patiënt of een stadswijk. Dat doen ze samen met betrokkenen via participatieve methoden en daarbij werken ze aan praktische en toepasbare resultaten. Zo dragen zij concreet bij aan gezondheid en vitaliteit, een veerkrachtig natuurinclusief voedselsysteem en een duurzame leefomgeving.

Bij het Louis Bolk Instituut werken onderzoekers op verschillende thema’s samen. Binnen het programma Voeding en Gezondheid werken op dit moment 8 bevlogen onderzoekers gericht aan maatschappelijk relevante voedings- en gezondheidsvraagstukken. Actuele omschrijvingen van de thema’s ‘Gezonde leefstijl en voeding’, ‘Integratieve Zorg’ en ‘Positieve Gezondheid en Leefomgeving’ en de projecten vind je op de website www.louisbolk.nl.

Ambitie

Vanuit het instituut willen ze een uitdagende ambitie voor dit programma neerzetten. De Programmamanager heeft een bepalende rol in het zetten en realiseren van deze ambitie in samenwerking met de onderzoekers, een business developer en de directie. Daarbij wordt er vanuit het instituut ruimte gegeven om een kennisagenda en –strategie op te zetten, en te investeren in competenties en het externe netwerk.  De competenties om een strategische visie te ontwikkelen en een kennisagenda te realiseren wegen zwaar mee in de selectie. Naast een duidelijke externe profilering en positionering is het van belang de interne verbinding binnen het programma en met de andere programma’s van het instituut te versterken. 

De onderzoekslijnen op het gebied van duurzame voeding, leefstijl en leefomgeving zijn in een externe beleids- en marktscan geïdentificeerd als de meest kansrijke speerpunten voor de aankomende jaren. Ze zoeken binnen de breedte van het programma een Programmamanager die op deze thema’s vanuit ervaring een voortrekkersrol kan oppakken.  Ze staan ook open voor andere ervaringen en invalshoeken, waarbij de competenties strategische visie en kennisagenda-ontwikkeling minstens zo zwaar wegen als de specifieke inhoud van de kandidaat.

Kunnen samenwerken, daadkracht, lef en resultaatgerichtheid zijn cruciale eigenschappen die we zoeken in de juiste kandidaat.

Een presentatie over de visie op en aanpak van deze ambitie, alsook gesprekken met onderzoekers uit het programma maken onderdeel uit van de wervingsprocedure.

De functie

Als Programmamanager ben je verantwoordelijk voor de inhoudelijke en strategische ontwikkeling van de thema’s die samen het programma vormen.  Werving van projecten en opdrachten in lijn met het programma is een belangrijk onderdeel van de functie. Je doet dit samen met de onderzoekers, specialisten en de programmamanagers van de andere programma’s. Het verbinden van mensen en thema’s zowel binnen de organisatie als in de externe netwerken is een belangrijk onderdeel van de functie. 

Je signaleert samen met onderzoekers en specialisten trends in het vakgebied en publiceert in wetenschappelijke artikelen en in teksten voor het brede publiek. Je speelt in op trends in het vakgebied door project- of programmavoorstellen te ontwikkelen die door de markt worden gefinancierd. Je zet je netwerk in om anderen verder te helpen en draagt bij aan het maatschappelijk debat. 

Het profiel 

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste visionair die graag samen met anderen innovaties in het werkveld realiseert. Wij verwachten een goed strategisch inzicht en een open mind richting de onderzoeksthema’s van het programma. Daarnaast heb je affiniteit met het brede werkveld van het instituut en speel je een verbindende rol. Je bent in staat het programma verder uit te bouwen in nauwe afstemming met het team van onderzoekers, door bestaande samenwerkingsverbanden en werkvelden verder uit te diepen en verder te ontwikkelen in lijn met de ambitie. Je beschikt daarvoor over een actief netwerk bij financiers, zowel relevante overheidsinstanties als het bedrijfsleven. Je bent in staat marktkansen te vertalen naar innovatieve projectvoorstellen en deze te verzilveren. Kortom, een inhoudelijk en zakelijk krachtig persoon, een ervaren onderzoeker, een doorzetter en een netwerker die omgevingssensitief is. Daarnaast bezit je leidinggevende en coachende kwaliteiten om zowel op individueel niveau als teamniveau het programma door te ontwikkelen.

Het aanbod

Het Louis Bolk Instituut biedt jou een boeiende en uitdagende werkomgeving, een marktconform salaris en flexibiliteit in een markt en organisatie die volop in ontwikkeling is. Het betreft een dienstverband voor 4-5 dagen per week. Het is een structurele functie, maar aanstelling is in eerste instantie voor de duur van 1 jaar.

Wij verzorgen de gehele procedure voor het Louis Bolk Instituut.

Informatie over deze vacature wordt verstrekt door Astrid de Lange, zij is bereikbaar op 06-46040370 of stel je vraag per e-mail. Solliciteren kan door je motivatie en CV voor 1 november a.s. te sturen naar info@straidahead.nl